0 VARUKORG

 

Bevisad effekt av kollagen för hår och hud

Peptankollagenpeptider är säkra, bioaktiva peptider, optimerade för att vara lättsmälta, biotillgängliga och effektiva för att leverera specifika fördelar för hudens vävnad och hårets styrka. Tabellerna visar att hårets styrka ökat med 13% efter 90 dagars användning jämfört med placebo. Efter lika lång tid har även rynkorna minskat med 13% runt ögongen samt 10% runt munnen, jämfört med placebo. Man kunde faktiskt mäta en stor skillnad redan efter 45 dagar. 


Vetenskapligt stöd

En ny randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad klinisk studie visar att att ta Peptan® kollagenpeptider gör mer än att bara släta ut rynkor. Studien ger kraftfulla vetenskapliga bevis på att det tillskottet minskar hudens porer och stärker håret redan vid lägre doser än vad som tidigare visats.

Kollagenintag verkar både vid kort och långvarig användning för sårläkning och minskade ålderstecken i hude. Kollagentillskott ökar också hudens elasticitet, hydrering och dermal kollagendensitet. Det är säkert att äta och utan rapporterade biverkningar. Ytterligare studier behövs för att belysa medicinsk användning vid hudbarriärsjukdomar såsom atopisk dermatit.

 

Studier:
https://www.transparencymarketresearch.com/nutricosmetics-market.html

https://academic.oup.com/ajcn/article/86/4/1225/4649573

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12174

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30681787

 

hälsofördelar med bovint kollagen


1. Förbättrar hudkvaliteten. Bovint kollagen är en utmärkt naturlig hudvårdsprodukt! Det hjälper till att bilda elastin och andra föreningar i huden som ansvarar för att bibehålla hudens ungdomliga ton, struktur och fasthet. Kollagen minskar rynkdjup och andra tecken på åldrande.

2. Behandlar artros. Forskningen fortskrider kontinuerligt om kollagents verkan på artros, men det finns redan mycket som talar för att bovint kollagenhydrolysat kan hjälpa personer med artros. Artrosen gör ledbrosket styvt och oflexibelt och detta i sin tur gör att man blir mer mottaglig för skador. Med tiden kan sjukdomen göra att brosket är så nedslitet att kraftig smärta uppstår. Eftersom brosket består av kollagen ger ett tillskott ett förbättrat tillstånd då brosket byggs på.

3. Förbättrar tarmhälsan. Kollagen innehåller viktiga aminosyror som har visat sig fördelaktiga för hela vårt mag-tarmsysten. Studier visar att en av aminosyrorna i kollagen, glycin, förbättrar matsmältninegn genom att öka magsyran.

4. Främjar bättre sömn. Studier har visat att glycin  påverkar neurotransmittorer på ett sätt som främjar sömn av bättre kvalitet, vilket gör bovint kollagen till ett naturligt sömnhjälpmedel!

5. Bygger muskler och reparerar vävnad. Bovint kollagen är den bästa typen att konsumera när det gäller träning  och muskelåterhämtning. Bovint kollagen innehåller typerna 1 och 3 vilket är de typerna som bl a stödjer senor och ligament. Genom att inta bovint kollagen före och efter  träning kan du hjälpa kroppen att återhämta sig bättre och snabbare.

 

kan kollagen skydda din hud mot solen?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Tillhör du de som inte vill använda solskydds-crèmer överdrivet mycket pga tillsatta kemikalier?

Det finns många naturliga vägar man kan prova för att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning. Ett sätt är att äta frukt och grönt som innehåller bl a betakaroten och lykopen. Att ta extra kollagen-tillskott är ett annat sätt för att bygga upp ett försvar i huden.

Vad har då kollagen med sommarsolen att göra? För att kunna förstå sammanhanget måste vi ta en titt på hur huden är uppbyggd.

Vår hud är vårt skydd mot yttre påverkan från micro-organismer men också solens strålar. UV-strålar penetrerar djupt in i huden och med tiden ger det skada till hudens kollagen och elastinfibrer, vilka ger fasthet, utfyllnad och volym.

Huden består av Epidermis, det yttersta lagret av huden, Dermis (det är här det mesta kollagenet finns) direkt under och Hypodermis underst (underhuden). När UV-strålarna slår genom Epidermis blockeras 95% av UV-strålarna. De återstående 5% är absorberade av kollagenet som finns i det andra lagret, Dermis.

Kollagen är det proteinet som det finns mest av i kroppen och fungerar som ett "klister" som håller ihop kroppen (ordet kólla kommer från Grekiskan och betyder lim). Kollagenet i kroppen börjar dock drastiskt att avta redan i 25-års åldern.

Om vi har en brist på kollagen är vi mer mottagliga för att bli brända i solen, som i sin tur leder till inflammation. Inflammationen signalerar till kroppen att frigöra enzymer som "tuggar sönder" vårt kollagen. Detta skapar en cykel som gör oss känsliga för rynkbildning och hudförändringar. De goda nyheterna är att ett kollagentillskott faktiskt ökar produktionen av den typ av hudceller som är motståndskraftiga mot UV-strålningen.

Detta betyder också att om du tar en daglig dos av kollagentillskott så kommer detta inte bara skydda din hud från solskador - utan att det även kommer bli en återbildning av det kollagen som du redan förlorat i huden under solexponering! 

 

Inslag på Nyhetsmorgon TV4

Intressant inslag på TV4 nyhetsmorgon med Johanna Gillbro, hudforskare. Klicka på bilden för att komma till inslaget.

 

vet du vad skillnaden är mellan tillskott, functionalfood och nutraceuticals?

                                                                                                                                                        

Tycker du att det är oklart med dessa begrepp och svårt att veta vad som är vad?  Isåfall är du inte ensam, många tycker det är väldigt förvirrande!

Här följer en sammanfattning om vad som är tillskott, vad som är functionalfood och vad som är nutraceuticals.

Tillskott ser ut som medicin men är gjort av födoämnen, enstaka näringsämnen eller matliknande substanser för att förbättra hälsan.

Functional food ser ut som mat och är modifierat för ett större näringsmässigt värde. Det är helt enkelt mat med bra egenskaper som ger oss  en bättre hälsa. Ett exempel är betaglucan i korn.

Nutraceuticals är en sektion av kosttillskott endast gjort av hälsokost i syfte att förbättra hälsan. En Nutraceutical är en produkt som kommer från mat i förfinad form. Nutraceuticals är oftast inte  i form av mat utan kan vara  kapslar, droppar, tabletter el dyl. Namnet kommer från engelskans 'nutrition' och 'pharmaceuticals' och antyder alltså saker man äter som fungerar likt medicin.

 

vad gör kollagen för dina leder?

Kollagenbrist i kroppen kan orsaka muskelvärk och ledproblem. Genom att tillföra kollagen till din kropp så inte bara smörjer du lederna och dina leder hålls hälsosamma och smidiga utan kroppens egen tillverkning av kollagen stimuleras också.

Kollagen har bra effekt på smärta och stelhet som man kan få till följd av artros. Det ger ökad rörlighetsförmåga, förbättrad ledfunktion och även viss nybildning av broskvävnad.

En grundlig dubbelblind- och placebostudie har gjorts på ett universitet i Californien USA om effekten av kollagen mot artros i knän. Följande studie påvisar tydliga positiva effekter: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714                       

 

Fakta om ämnen i våra produkter

MSM

MSM är en naturlig svavelförening som finns i leder och kollagen. Om du använder MSM tillför du kroppen organiskt svavel som är bra för alltifrån ledvärk till hudproblem, sköra naglar och håravfall. C-vitamin förbättrar upptaget och effekten av MSM.

Glukosamin & kondroitin

Glukosamin och kondroitin produceras naturligt av kroppen i brosket. Här främjar de produktionen av bindväv, vilken reduceras med åldern och när lederna belastas under träning. Ett bra sätt att lindra t.e.x. Artros är att äta ett tillskott av glukosamin och kondroitin.

L-karnitin

L-karnitin är en unik Aminosyra som inte finns i vegetabilisk mat. L-karnitin är nödvändig för metabolismen av fettsyror och den har visat sig användbar för personer med hjärt-/och kärlsjukdomar och för idrottsmän.

gurkmeja

Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

grönt te

Grönt te har ett stort innehåll av antioxidanterna  Polyfenoler, som visat sig vara bra för  immunförsvar och hjärta. Grönt te skyddar mot nedbrytning av kollagen och hjälper till att bibehålla en fast och elastisk hud.

vitamin d3

Vitamin D3 bidrar till immunförsvarets normala funktion, normal benstomme och till normala kalciumnivåer i blodet.

vitamin b12

Vitamin B12 är en vattenlöslig vitamin som du behöver få i dig genom kosten eller kosttillskott eftersom kroppen själv inte kan producera det. B12 är väldigt viktig för hjärnan, nervsystemet, mental hälsa, blodbildning och energiproduktionen i kroppen.

vitamin b5 - pantotensyra

Vitamin b5, eller pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin som finns i alla celler. B5 bidrar till normal prestationsförmåga och hudkvalitet.

vitamin b7 - biotin

Vitamin b7, eller biotin är ett vattenlösligt vitamin hjälper till att göra om kolhydrater till glukos som används för att producera energi. Biotin finns i nästan all sorts mat och behövs för frisk hud, hår, ögon och lever. Även nervsystemet får hjälp av biotin att fungera korrekt.

vitamin b6

Vitamin b6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.

hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne med stor vattenbindande förmåga. Trots namnet är det ingen syra, utan en typ av sockerart som kallas glykosaminglukan. Hyaluronsyra fungerar bl a som ett fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial mellan elastiska fibrer i huden som t.e.x. kollagen och elastan.

silica

Silica, eller kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppen. Kisel behövs för att bibehålla en normal uppbyggnad av bindväv och kollagen. Det är en viktig komponent i ditt kollagen och kan intas som ett kosttillskott för huden, håret och naglarna.  

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies. Läs mer om cookies och vår integritetspolicy.