0 Varukorg
  • Fri frakt över 499 kr
  • Egen produktutveckling
  •  tillverkning i sverige

De vanligaste frågorna om Kollagen

2021-04-26

Vad är Kollagen?

Kollagen är ett naturligt protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad. Kollagen är det huvudsakliga proteinet i kroppens bindväv, ligament, senor, ledbrosk och hud.

Kollagen är alltid animaliskt och kommer oftast från Ko (Bovint), Fisk (Marint), Kyckling eller Gris (Porcint).

Varför är det bra att tillsätta Kollagen till kosten om kroppen ändå bildar eget kollagen?

När vi blir äldre minskar produktionen av kollagen, därför använder många ett tillskott av det för att bibehålla sin rörlighet och en smidig hy.

Ursprungligen var inälvsmat och benbuljong ett naturligt inslag i vår kost och på så sätt fick vi automatiskt i oss kollagen. Idag äter vi inte den typen av kost regelbundet på samma sätt som förr i tiden, och därmed får vi i oss försvinnande små mängder av kollagen.

Hur länge skall man använda Kollagen och hur snabbt får man effekt?

Kollagenet kan börja verka tidigast efter ca 2 veckor. Vår allmänna riktlinje är dock att effekten kommer efter ca  4-12 veckors användande.

Vad händer då med huden och kroppen under ett regelbundet intag?

efter ca 4 veckor börjar de flesta att kunna se en förbättring av hudstrukturen såsom mjukare  och mer återfuktad hud.

efter ca 6 veckor kan många se och känna att huden är märkbart mjukare, fylligare och har fått lyster.

efter ca 12 veckor är det nu möjligt att se att fina linjer och rynkor börjar få en mjukare framtoning och att huden blivit fastare. Du kan nu även ha fått effekt på hår och naglar. Håret blir fylligare med mer lyster och sköra naglar blir starkare. Ytterligare effekter kan vara att onda och stela leder blir bättre. 

Dock är det viktigt att komma ihåg att kollagen inte är till för att diagnostisisera, behandla, bota eller förebygga sjukdom. Resultaten varierar från person till person och är helt individuella beroende på hudtyper, hudåkommor och andra tidigare diagnoser.

Man kan använda Kollagen under längre perioder för att bibehålla hälsofördelarna av ett regelbundet intag.

Vad händer med huden när vi åldras och vad är Kollagenets roll i det hela?

Hela 70% av huden består av kollagen. Kroppen producerar själv kollagen, men med åldern blir nedbrytningen större än nybildningen vilket gör att huden åldras. Nedbrytningsprocessen börjar redan i 25-års åldern och mängden kollagen minskar därefter med ca 1-2% varje år. Det är när kollagen bryts ner som rynkor blir synliga.

Kollagen är klistret som håller ihop kroppen, därmed är det kollagen som står för elasticiteten i huden och håret. Kollagen bidrar till struktur och stadga och håller hudytan fast och slät. Kollagenet ökar också fuktbalansen genom att binda mer fukt till huden. Ett intag av kollagen gör även att vi får en bättre motståndskraft mot de miljöfaktorer som orsakar rynkor och linjer.

Varför är ett Kollagentillskott bra för lederna?

Kollagen ger ökad rörlighetsförmåga, förbättrad ledfunktion och även viss nybildning av broskvävnad. Följande studie påvisar detta tydligt; "efficacy and tolerability of an undernatured type II collagen supplement in modulation knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, doubleblind, placebo-controlled study". https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714                       

Har du en kollagenbrist i kroppen kan detta orsaka muskelvärk och ledproblem. Om du tillför kollagen stimuleras kroppens egen kollagenbildning och detta i sin tur håller lederna hälsosamma och smidiga. Kollagen har också bra effekt på smärta och stelhet som man kan få till följd av  artros.

Vad är hydrolysering och Peptidform?

Kollagenmolekylerna är stora, vilket gör att det tar lång tid för kroppen att absorbera och tillgodogöra sig det. Kollagenet genomgår därför en enzymatisk hydrolyseringsprocess där Kollagenmolekylerna bryts ner till kortare aminosyresträngar (peptidform) för ett bättre upptag i kroppen.

Hur kan jag använda Kollagen och ger det en bismak?

Den färdiga kollagenprodukten blir till ett mycket fint pulver som kan blandas i vätska, mat, smoothie, yoghurt och dyl. Kollagen är inte värmekänsligt och kan därför med fördel också användas i bakning och matlagning. Produkten är helt smak- och doftneutral.

 

 

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies. Läs mer om cookies och vår integritetspolicy.