kan kollagen skydda din hud mot solen?
Tillhör du de som inte vill använda solskydds-crèmer överdrivet mycket pga tillsatta kemikalier?
Det finns många naturliga vägar man kan prova för att skydda sig mot solens skadliga UV-strålning. Ett sätt är att äta frukt och grönt som innehåller bl a betakaroten och lykopen. Att ta extra kollagen-tillskott är ett annat sätt för att bygga upp ett försvar i huden.
Vad har då kollagen med sommarsolen att göra? För att kunna förstå sammanhanget måste vi ta en titt på hur huden är uppbyggd.
Vår hud är vårt skydd mot yttre påverkan från micro-organismer men också solens strålar. UV-strålar penetrerar djupt in i huden och med tiden ger det skada till hudens kollagen och elastinfibrer, vilka ger fasthet, utfyllnad och volym.
Huden består av Epidermis, det yttersta lagret av huden, Dermis (det är här det mesta kollagenet finns) direkt under och Hypodermis underst (underhuden). När UV-strålarna slår genom Epidermis blockeras 95% av UV-strålarna. De återstående 5% är absorberade av kollagenet som finns i det andra lagret, Dermis.
Kollagen är det proteinet som det finns mest av i kroppen och fungerar som ett "klister" som håller ihop kroppen (ordet kólla kommer från Grekiskan och betyder lim). Kollagenet i kroppen börjar dock drastiskt att avta redan i 25-års åldern.
Om vi har en brist på kollagen är vi mer mottagliga för att bli brända i solen och denna solskada leder i sin tur till en inflammation. Inflammationen signalerar till kroppen att frigöra enzymer som "tuggar sönder" vårt kollagen. Inflammationen skapar en cykel som gör oss känsliga för rynkbildning och hudförändringar. De goda nyheterna är att ett kollagentillskott faktiskt ökar produktionen av den typ av hudceller som är motståndskraftiga mot UV-strålningen.
Det betyder också att om du tar en daglig dos av kollagentillskott så kommer detta inte bara ge dig ett visst inre skydd mot solskador - utan det även kommer bli en återbildning av det kollagen som du redan förlorat i huden under solexponering! Vid långvarig exponering av uv-strålning räcker dock inte detta inre skydd helt och du behöver kompletera med ett yttre skydd i form av solskyddsfaktor.