blåbärsbullar
En väldigt saftig och god variant av kanelbulle. Självklart kan du variera fyllningen till klassisk kanelbullefyllning med smör, socker och kanel eller till vad du gillar bäst.
Du behöver
ugn: 225 grader
ca 40 st
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 0,5 tsk salt
- 1 dl rörsocker
- 1,4 l vetemjöl
- 2 tsk stött kardemumma
- 2 dosmått collan®pure
Fyllning:
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk äppelmos
- 1 dl blåbär
Gör så här
Smält smöret och blanda i mjölken. När vätskan håller 37 grader häller du den över den smulade jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma och kollagen. Rör om tills allt löst upp sig. Tillsätt mjölet (spara 1 dl till utbakningen) lite i taget och kör degen i assistenten i 5-10 minuter. Låt jäsa i 30 minuter övertäckt med bakduk.
Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, kardemumma, vaniljpulver, kanel socker äppelmos och blåbär.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den tills den är slät. Dela degen i 4 delar. Kavla ut en degbit i taget till en rektangel och bred på ett jämt lager av fyllning. Rulla ihop från långsidan och skär i 10 delar. Lägg i bakformar på en plåt. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter