0 Varukorg
  • Fri frakt över 599 kr
  • Egen produktutveckling
  •  noga utvalda ingredienser

vad är kollagen bra för?

 

Om kollagen

Kollagen är ett kraftfullt naturligt protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad och är det huvudsakliga proteinet i bindväv, ligament, senor, ledbrosk, blodkärl och hud. Kollagen fungerar som ett klister som håller ihop kroppen och bidrar därmed till rörlighet, struktur och stadga samt håller hudytan fast och slät.

Kroppen producerar ständigt kollagen samtidigt som den hela tiden bryter ner det.  Kroppen tillverkar som mest när vi är barn, men i takt med att vi kommer upp i ålder minskar den naturliga produktionen av det viktiga kollagenet. Detta resulterar i att kroppen blir mindre smidig och att fina linjer uppstår på huden.

hydrolysering

För att kroppen skall kunna tillgodogöra sig ett kollagentillskott måste kollagenet hydrolyseras. En hydrolys är en process där amonisyrorna i kollagenet bryts ner till mycket små partiklar så att kroppen lätt kan ta upp det. Processen säkerställer också att pulvret blir lättlösligt i både kalla som varma vätskor.

hur påverkar ett kollagenintag din hud?

Kollagen utgör omkring 80 % av vår hud. Tillsammans med Elastin är det kollagen som ger huden styrka och elasticitet. Kollagen finns till stor del i hudens mellanlager (dermis) och innebär många fördelar för huden eftersom det håller den fast , smidig och fyllig. Kollagen är även avgörande för hudens naturliga förnyelseprocessoch det bidrar till att avlägsna gamla hudceller och bana väg för nya.

Vetenskaplig forskning visar att en dagsdos på 10 000 mg kollagen/dag minskar djupet av fina linjer med i genomsnitt 20% efter ca 8 veckor. Forskningen visar även på att kollagen inte bara reparerar huden utan även förebygger huden mot rynkbildning.

yttre påverkande faktorer

Det finns många yttre faktorer som tyvärr också bryter ner vårt kollagen effektivt. Det vi bör undvika för att minska kollagennedbrytningen är följande;

  • rökning

  • miljöföroreningar

  • överdriven solexponering

  • vitt socker

  • stress

  • överintensiv träning

kostens inverkan

Ursprungligen var inälvsmat och benbuljong ett naturligt inslag i vår kost och på så sätt fick vi naturligt i oss kollagen. Idag äter vi inte den typen av kost regelbundet på samma sätt som förr i tiden, och därmed får vi i oss försvinnande små mängder av kollagen. Det finns dock en hel del vegetabiliska livsmedel, ofta rika på c-vitamin och antioxidanter, som boostar kollagenproduktionen i kroppen såsom spenat, broccoli, kål, nötter och spannmål (läs mer på bloggen).

de vanligaste typerna av kollagen 

Typ 1 - Denna kollagentyp står för mer än 90% av allt kollagen som finns i kroppen. Du hittar det i hud, hår, naglar, tänder, senor, ben och ligament. Kollagen typ 1 används främst i kosttillskott  ämnade för hud, hår och naglar eftersom man då fyller på med det som de redan består av. Kommer oftast från ko eller fisk men kan även komma från gris.

Typ 2 - Kollagen typ 2 finns främst i brosk och leder och är även det dominerande proteinet i ledbrosk. Denna typ av kollagen finns ofta i produkter för bättre ledhälsa. Kommer oftast från kyckling.

Typ 3 - Precis som kollagen typ 1 så hittar du kollagen typ 3 i hud och ben men även i muskler och blodkärl. Denna typ används både i skönhetsprodukter och produkter för muskel och -ledhälsa. Kommer oftast från ko eller fisk men kan även komma från gris.

Typ 5 - Är inte lika vanligt förekommande i kroppen som de ovan. Återfinns i cellmembram, placentavävnader och i hornhinnan. Kommer oftast från kyckling.

hur snabbt får man resultat av ett kollagentillskott?

Kollagen kan börja verka tidigast efter ca 2 veckor. Vår allmänna riktlinje är dock att effekten kommer efter ca  4-12 veckors användande.

Vad händer då med huden och kroppen under ett regelbundet intag?

efter ca 4 veckor börjar de flesta att kunna se en förbättring av hudstrukturen såsom mjukare  och mer återfuktad hud.

efter ca 6 veckor kan många se och känna att huden är märkbart mjukare, fylligare och har fått lyster.

efter ca 12 veckor är det nu möjligt att se att fina linjer och rynkor börjar få en mjukare framtoning och att huden blivit fastare. Du kan nu även ha fått effekt på hår och naglar. Håret blir fylligare med mer lyster och sköra naglar blir starkare. Ytterligare effekter kan vara att onda och stela leder blir bättre. 

Dock är det viktigt att komma ihåg att kollagen inte är till för att diagnostisisera, behandla, bota eller förebygga sjukdom. Resultaten varierar från person till person och är helt individuella beroende på hudtyper, hudåkommor och andra tidigare diagnoser.

 

om collan®

collan® är hydrolyserat kollagen i peptidform, vilket innebär att det är nedbrutet till kortare aminosyrasträngar för ett förbättrat upptag. Peptidformen innebär inte bara att det är lättare för kroppen att tillgodogöra sig kollagenet, utan att det även är lättare att lösa upp det i vätska.

collan®pure är ett är ett lowdensity-kollagen detta betyder att kollagenet har en mycket låg molekylvikt/daltonvärde, vilket gör att det har en utmärkt upptagningsförmåga i kroppen. Daltonvärdet ligger på endast 2000 dalton att jämföra med de flesta kollagen på marknaden som ligger på 3000 - 5000 dalton.  Ju lägre dalton-värde desto bättre upptag i kroppen. 

collan®pure pulver är helt smak-och lukt-neutralt och går utmärkt att blanda i jucie, kaffe, té, soppa, müsli, smoothies, yogurt, fil, gröt el dyl. Produkten är helt fri från tillsatt socker, tillsatser, laktos, gluten och konserveringsmedel.

collan®THE EDIBLE BEAUTY utvecklades med målet att skapa en naturlig beautyprodukt som tar hand om huden optimalt. Vi har noga kombinerat ämnen som synergetiskt boostar särskilt huden men också håret och naglarna.

Att tillsätta probiotika till produkten var ett självklart val för oss eftersom probiotika stödjer immunförsvaret och tarmhälsan som i sin tur har en stor påverkan på huden. En mage som är balanserad och mår bra avspeglas på huden!

collan®liquid beauty är ett flytande hydrolyserat kollagen kombinerat med kraftfulla vitaminer och mineraler för att skapa ett avancerat kollagentillskott.

collan®liquid beauty är den typ av produkt som vi själva saknade på marknaden. Det vi önskade var en flytande kollagenprodukt sammansatt med andra nyttiga ämnen. Det var även viktigt för oss med att det skulle vara en produkt med optimalt kroppsligt upptag och där har en flytande produkt en fördel.

Vårt flytande kollagentillskott står för kvalitet och enkelhet. Även smaken har varit väldigt viktig för oss, vår Liquid-produkt har en frisk och god bärsmak. Produkten går utmärkt att inta som den är eller att blanda i vatten, té eller smoothie.

Vad gör Collan® för din hud?

Nedbrytningsprocessen av kollagen i huden börjar redan i 25-års åldern och mängden kollagen minskar därefter med ca 1-2% varje år. Det är när kollagen bryts ner som rynkor blir synliga.

Kollagen är klistret som håller ihop kroppen, därmed är det kollagen som står för elasticiteten i huden. Kollagen bidrar till struktur och stadga och håller hudytan fast och slät. Kollagenet ökar också fuktbalansen genom att binda mer fukt till huden. Ett intag av kollagen gör även att vi får en bättre motståndskraft mot de miljöfaktorer som orsakar rynkor och linjer. 

Undersökningar visar att kollagen snabbt håller på att bli den ledande funktionella ingrediensen inom "ätbar skönhet" och detta gäller för alla regioner i världen.

Vår produkt collan®liquid beauty är ett kosttillskott  bestående av bl a kollagen, biotin, silica och hyaluronsyra. Den unika sammansättning tillför din hud ämnen som bromsar åldrandet och bidrar till kroppens egen tillverkning av kollagen, allt för att huden skall kunna behålla normala släthet, elasticitet och lyster. Collan® liquid beauty stärker även ditt hår och dina naglar.

collan® THE EDIBLE BEAUTY är ett probiotiskt beautykollagen med optimal sammansättning av kollagen, probiotika, hyaluronsyra, biotin och naturligt hallonpulver som ger huden kraftfull näring inifrån.

vad gör collan® för dina leder?

Kollagen ger ökad rörlighetsförmåga, förbättrad ledfunktion och även viss nybildning av broskvävnad. Följande studie påvisar detta tydligt; "efficacy and tolerability of an undernatured type II collagen supplement in modulation knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, doubleblind, placebo-controlled study". https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714                       

Har du en kollagenbrist i kroppen kan detta orsaka muskelvärk och ledproblem. Om du tillför kollagen stimuleras kroppens egen kollagenbildning och detta i sin tur håller lederna hälsosamma och smidiga. Kollagen har också bra effekt på smärta och stelhet som man kan få till följd av  artros.

 

 

vilken collan®-produkt passar dig bäst? 

Kollagen utgör basen i alla våra produkter. Vårt sortiment utgörs av tre olika typer av produkter; ett neutralt baspulver, ett kollagen med inriktning på din rörlighet och två skönhetsprodukter med fokus på din hud och ditt hår. Läs här om våra olika produkter för att se vilken som passar just dig bäst! Se gärna också våra recept för mer inspiration om hur du kan använda ditt kollagentillskott.

collan®pure

collan®pure är en bra basprodukt för dig som vill ha ett helt rent, lättlösligt  och smakneutralt kollagen. Gynnar hud, hår, naglar och leder. Pulvret kan lätt blandas i kaffe, te, juice, smoothie, gröt, fil/yoghurt alternativt användas i matlagning, desserter och bakning. 

collan®liquid beauty

Collan®liquid beauty är ett  flytande kollagen med frisk bärsmak, för dig som vill ha enkelheten med att kunna dricka ditt kollagen färdigblandat och samtidigt bygga upp hud, hår och naglar inifrån . Produkten går också utmärkt att blanda i vatten, juice, glass eller smoothie. Detta flytande skönhetskollagen är optimalt sammansatt med tillsatta ämnen som biotin, hyaluronsyra och silica. Ett flytande kollagen med denna typ av sammansättning bromsar hudens åldrande och ger den elasticitet samt fasthet.

collan®THE EDIBLE BEAUTY

Ett unikt probiotiska kollagenpulver med en optimal sammansättning som verkar närande inifrån. Collan®THE EDIBLE BEAUTY är en kraftfull kombination av kollagen, hallon pulver, probiotika, hyaluronsyra och biotin. Regelbunden användning bidrar till en hälsosam hy, ett starkt hår och starka naglar. Denna produkt är för dig som vill ha en helt ren och naturlig produkt. Detta beautypulver har en god, frisk smak av hallon och är helt fritt från artificiella smak-och färgämnen, konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel. Blandas enkelt ut i vatten eller smoothie men kan också blandas i yoghurt, fil eller gröt.

 

Fakta om ingredienser i våra produkter

vitamin b12

Vitamin B12 är en vattenlöslig vitamin som du behöver få i dig genom kosten eller kosttillskott eftersom kroppen själv inte kan producera det. B12 är väldigt viktig för hjärnan, nervsystemet, mental hälsa, blodbildning och energiproduktionen i kroppen.

vitamin b5 - pantotensyra

Vitamin b5, eller pantotensyra är ett vattenlösligt vitamin som finns i alla celler. B5 bidrar till normal prestationsförmåga och hudkvalitet.

vitamin b7 - biotin

Vitamin b7, eller biotin är ett vattenlösligt vitamin hjälper till att göra om kolhydrater till glukos som används för att producera energi. Biotin finns i nästan all sorts mat och behövs för frisk hud, hår, ögon och lever. Även nervsystemet får hjälp av biotin att fungera korrekt.

vitamin b6

Vitamin b6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.

hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne med stor vattenbindande förmåga. Trots namnet är det ingen syra, utan en typ av sockerart som kallas glykosaminglukan. Hyaluronsyra fungerar bl a som ett fuktgivande smörjmedel och stötdämpande fyllnadsmaterial mellan elastiska fibrer i huden som t.e.x. kollagen och elastan.

silica

Silica, eller kisel är ett spårämne som finns naturligt i kroppen. Kisel behövs för att bibehålla en normal uppbyggnad av bindväv och kollagen. Det är en viktig komponent i ditt kollagen och kan intas som ett kosttillskott för huden, håret och naglarna.  

Probiotika

Probiotika är goda bakterier som spelar en stor och viktig roll för att hålla hela vårt mag-och tarmsystem balanserat. Störningar i tarmfloran kan tyvärr leda till många olika hälsobesvär. Fördelarna med probiotika är många och gynnar nästan alla system i våra kroppar, de arbetar på ett holistiskt sätt för att balansera upp olika områden i kroppen såsom bättre immunförsvar, bättre tarmhälsa och friskare hud. Goda tarmbakterier mår dåligt av stress, socker och processad mat och därför kan många idag behöva ett extra tillskott av probiotika. 

 

 

 

 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.