
kycklingbuljong
Det är mycket lättare än du kanske tror, att koka din egna mustiga kycklingbuljong!
Buljong är väldigt gott och användbart till så mycket. Förr i tiden var buljongen som måltid en del av vardagsmaten, men tyvärr är det inte längre det idag. I flera andra länder, bl a USA har man plockat upp denna gamla tradition och en ny "bonebroth"-trend har vuxit fram och som vinner allt mer mark. Benbuljong är fullt med vitaminer, mineraler och kollagen. Genom att dricka en kopp per dag kan man få starkare ben, rörligare leder och en friskare hy!
Du behöver
- 1. skrovet från en kyckling.
- 2. lite olja att fräsa upp skrovet med.
- 3. 3 gula lökar
- 4. ca 3 liter vatten
- 5. en bit rotselleri
- 6. 3 morötter
- 7. 3 stjälkar selleri
- 8. 3 vitlöksklyftor
- 9. ca 5 kvistar persilja
- 10. lite lagerblad & timjan
- 11. 1/3 tsk svartpepparkorn
- 12. 1,5 msk salt
Gör så här
Dela grönsakerna och fräs dom lätt. Lägg grönsakerna åt sidan. Skölj kycklingskrovet och fräs upp. Tillsätt grönsakerna. Häll på vattnet och låt sjuda i ca 3 timmar under lock. Skumma av regelbundet. Sila buljongen genom en trådsil. Kyl buljongen och lyft bort fettet som lagt sig över. Nu är buljongen klar att användas till soppor och såser (frys gärna in) eller varför inte dricka den precis som den är!