Nötter och fröer triggar kroppens kollagenproduktion
Det finns livsmedel som bryter ner kollagenet i kroppen och det finns livsmedel som triggar kroppens egen kollagenproduktion. Nötter och fröer tillhör den senare kategorin som faktiskt bygger upp kollagenet och ger kroppens egna kollagenproduktion en ordentlig skjuts!
Kollagen är uppbyggt för att skydda kroppen från toxiner och fria radikaler som i sin tur skadar t.e.x. huden. Att enbart äta sig till tillräckliga kollagennivåer i kroppen är svårt med den moderna mathållningen. Dagens mat innehåller försvinnande lite kollagen om man jämför med förr i tiden då födan ofta bestod av hemmakokta benbuljonger och inälvsmat. Vi kan dock hålla en bra jämn balans i kroppen genom att inta kollagentillskott i kombination med att äta föda som triggar den egna kollagenproduktionen.
Hälsosam rå och naturlig mat kan hjälpa våra kroppar att producera betydande mängder av kollagen. Det är viktigt att äta mat som är rika på naturliga enzymer och obehandlade fetter, och det är här som nötter, mandlar och fröer kommer in i bilden. De är rika både på naturliga fetter och ämnen som koppar, zink, vitamin A, vitamin och vitamin E, vilka alla är fantastiska "kollagenbyggare" och enkla att tillsätta till alla måltider. Exempel på bra "kollagentriggare" är mandlar, valnötter, hasselnötter, solrosfrön, chiafrön, pumpafrön, sesamfrön, kokos, hampafrön och linfrön.