vad händer i huden när vi åldras?
En ung och frisk hud består av 80% kollagen, dock reduceras kollagenproduktionen redan i 25 års åldern och fortsätter sen att reduceras resten av livet. Det förskjuter kollagen balansen och bryter ner mer kollagen än det är möjligt för kroppen att producera.
Yttre påverkan såsom UV strålning, rökning, luftföroreningar och obalanserad kost kan också skifta kroppens kollagenbalans och bidra till tecken på åldrande såsom förlust av elasticitet och bildandet av rynkor och torr hud.
Fibroblastceller är det första steget till bildandet av bindväv (kollagen och elastin) och kallas produktionsceller. Bindväv är viktigt för att hålla ihop organen och detta finns överallt i vår kropp; i dermis (läderhuden) och i underhudens vävnad, omkring blodkärl och nerver, senor, ligament och kapslar.
Bindväven i dermis fungerar som stöd och är ansvarig för hudens elasticitet och fasthet. Här hittar vi kollagenfibriller och elastinfibriller som är små trådar som ger huden dess styrka och elasticitet. Mellan dessa fibriller finns hyaluronsyra som spelar en huvudroll i att binda fukt i huden, men dess produktion minskar med tiden och detta leder till en förlust av spänst och elasticitet när hyaluronsyra, kollagen- och elastinproduktionen avtar eller t.o.m. försvinner.
För att bibehålla en frisk hud måste cellerna ha rätt näring. Vi kan jämföra kroppen med en bil. Det räcker inte att vi putsar utsidan utan den måste även ha bränsle, olja mm för att kunna fungera optimalt!
Ett dagligt intag av kollagen är därför viktigt och fungerar som ett näringsstöd från insidan